oteshop_services_ote_talk_logotype

Τα δεδομένα:

 • Ο ΟΤΕ παραχώρησε στο Εθνικό Δίκτυο `Ερευνας και Τεχνολογίας («ΕΔΕΤ», πρόκειται για κρατικό φορέα που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία) το δικαίωμα χρήσης δικτύου οπτικών ινών. `Ορος της σχετικής σύμβασης είναι ότι η χρήση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε «σκοπούς έρευνας και εκπαίδευσης».
 • Σύμφωνα με τη σύμβαση το ΕΔΕΤ έχει δικαίωμα να παραχωρεί τη χρήση του δικτύου, μεταξύ άλλων, και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
 • Ο βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης «κατήγγειλε» ότι μέσω του ΕΜΠ το δίκτυο οπτικών ινών του ΟΤΕ χρησιμοποιείται από την ιστοσελίδα ATHENS INDYMEDIA (http://www.indymedia.org) .
 • Ο ΟΤΕ, με μόνη αφορμή την «καταγγελία» Πολατίδη, την οποία ενστερνίζεται πλήρως, απειλεί με δύο εξώδικα το ΕΔΕΤ ότι θα του διακόψει την παροχή, επειδή η ανοχή του ΕΜΠ στη χρήση του δικτύου οπτικών ινών από το ATHENS INDYMEDIA «δεν έχει ουδεμία σχέση με την έρευνα και την εκπαίδευση». Ο εκβιασμός είναι προφανής, διότι η απειλή της διακοπής αφορά όλους τους δημόσιους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς που χρησιμοποιούν μέσω του ΕΔΕΤ το δίκτυο οπτικών ινών του ΟΤΕ.
 •  

  Η κίνηση του ΛΑΟΣ δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται σε μία συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή του ακροδεξιού και υπερπατριωτικού χώρου, ο οποίος αποσκοπεί στην ποσοτική υπεροπλία του μισαλλόδοξου μηνύματος στα νέα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Σ` αυτή του την στρατηγική προσπαθεί είτε να βρει ισχυρούς συμμάχους στο δημόσιο τομέα είτε να αφοπλίσει όσους δεν συμμερίζονται τους στόχους του. Ας μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΤΕ. `Αλλωστε, με δική του στρατηγική επιλογή δημιουργήθηκε το δίκτυο οπτικών ινών του ΟΤΕ ως ένα δημόσιο περιουσιακό αγαθό. Είναι άλλο θέμα αν η τωρινή κυβέρνηση, εκχωρώντας τη διοίκηση του ΟΤΕ, δεν φρόντισε να διασφαλίσει την ακώλυτη εκμετάλλευση του αγαθού αυτού προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.   

   Γι` αυτό η αρνητική απάντηση στις αιτιάσεις του δίδυμου ΟΤΕ/ΛΑΟΣ οφείλει να είναι άμεση και κατηγορηματική τόσο από το ΕΔΕΤ και το ΕΜΠ όσο και από όλους τους πολίτες, που αντιλαμβάνονται τη θεμελιώδη σημασία της συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας .

  Οφείλει, λοιπόν, ο ΟΤΕ και ο συνοδοιπόρος του να γνωρίζουν ότι η εξασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών είναι αυτονόητος εκπαιδευτικός σκοπός κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος. Στην περίπτωσή μας, βέβαια, είναι αυτονόητο ότι ο σκοπός αυτός υπηρετείται με κανόνες που ρυθμίζουν τη δημιουργία μιας δημόσιας διαδικτυακής σφαίρας, αλλά και την ελεύθερη, ισότιμη και διαφανή πρόσβαση όλων σ` αυτήν. Χωρίς αυτούς τους κανόνες, επομένως, η επίδειξη προνομιακής ανοχής του ΕΜΠ προς κάποιους ή η αυθαίρετη χρήση του εξοπλισμού του δίνουν την αφορμή για την εμφάνιση ολόκληρου του εγχειρήματος ως ξένου προς τους εκπαιδευτικούς σκοπούς και οδηγούν, τελικά, στην ακύρωσή του.

   Με τούτα κι εκείνα, το παρεξηγημένο πανεπιστημιακό άσυλο, η αρχετυπική θεσμική εγγύηση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, εμφανίζεται και σε μια άλλη του διάσταση, που δεν περιορίζεται στα κτίρια και τις αυλές των σχολών. Ο τόπος του εκτείνεται στις άυλες περιοχές του παγκόσμιου ιστού και ορίζει πλέον μια δημόσια σφαίρα που διευκολύνει και εγγυάται τη συμμετοχή στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Στον τόπο αυτό η διαχείρισή του είναι πιο αποτελεσματική και η περιφρούρησή του απολύτως αναίμακτη.

   Πηγές:

  http://www.tvxs.gr/v15786
  http://www.tvxs.gr/v15938

  Πάσχος Μανδραβέλης, «Η ελευθερία των δικτύων»        

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_12/07/2009_321943

  Advertisements