Η εκδοτική επιτυχία (βρίσκεται ήδη δέκα εβδομάδες στα ευπώλητα της Καθημερινής) του βιβλίου του Thede Kahl «για την ταυτότητα των Βλάχων» (εκδόσεις Βιβλιόραμα) είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει κοινό έτοιμο να διαβάσει τον νηφάλιο επιστημονικό λόγο γύρω από «ευαίσθητα» (σύμφωνα με την κρατούσα ορολογία) θέματα.

Τι λέει ο Kahl; Από τη μια, εξηγεί με απλό τρόπο πώς μια ιδιαίτερη βαλκανική ταυτότητα δεν απόκτησε τελικά την πολιτική συγκρότηση του έθνους. Στα καθ` ημάς, από την άλλη, καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια τη συντριπτική υπεροχή (τόσο ατομικά όσο και σε συλλογικό επίπεδο) του μη μειονοτικού αυτοπροσδιορισμού των Αρμάνων/Βλάχων ελλήνων πολιτών εντοπίζοντας, παράλληλα, τις αιτίες και τις συνέπειες της συμπεριφοράς αυτής. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εμάς, που μεγαλώσαμε διατηρώντας μεγαλύτερη ή μικρότερη επαφή με τη βλάχικη «πανίδα και χλωρίδα», δοκίμασαν με μεγάλη ανακούφιση την αποτύπωση στις λέξεις του Kahl της αίσθησης του ανήκειν στην αρμάνικη παράδοση και της συμμετοχής στη σημερινή της διαδρομή.

Παρουσίαση βιβλίου: Thede Kahl - Για την ταυτότητα των ΒλάχωνΣτην ίδια διαδρομή, βέβαια, βρίσκονται και όσοι αντιδρούν στο βιβλίο είτε εξαιτίας φόβων και ντροπών άλλων εποχών (οι περισσότεροι) είτε εξαιτίας της αξίωσής τους να εκπροσωπούν «αυθεντικά» το βλάχικο στοιχείο (οι λιγότεροι). Δεν πειράζει. Θα τους περάσει, όταν συνειδητοποιήσουν τις αλήθειες του βιβλίου και την ωραία εικόνα που φιλοτεχνεί για τους Βλάχους. Για μένα, σ` αυτήν την αληθινή εικόνα, μακριά από τις υπερπατριωτικές υπερβολές, βρίσκεται το μυστικό της απήχησης του βιβλίου και σε όσους δεν μας γνωρίζουν.

Advertisements