31 Αυγούστου σήμερα και, όπως μας πληροφορούν τα μπάνερς στους δρόμους της Χαλκιδικής, από χθές έχει ξεκινήσει η Εμποροπανήγυρις του Αγίου Μάμαντος. Κρίμα που ο πρωθυπουργός χάνει τέτοιες ευκαιρίες. Θα μπορούσε να την εγκαινιάσει αποδεικνύοντας χαλαρά ότι για τον ίδιο (και κυρίως για τον τόπο) υπάρχει ελπίδα. Αρκεί να στηριχτεί στις καλά κρυμμένες ζωντανές δυνάμεις και τις ξεκούραστες εφεδρείες. Εξίσου χαλαρά θα αντέκρουε και την εύκολη κριτική ότι η παρουσία του στον άσημο `Αγιο Μάμα αποτελεί την εύκολη διαφυγή από τις φετινές δυσκολίες των χλιδάτων εγκαινίων της ΔΕΘ. Μια στοιχειωδώς ειλικρινής αποτίμηση των δύο θεσμών καταρρίπτει τέτοιες κακόβουλες αιτιάσεις με τη μία.

Η Εμποροπανήγυρις του Αγίου Μάμαντος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εκθεσιακός θεσμός στη βόρεια Ελλάδα και ίσως ο μεγαλύτερος επαρχιακός (για όσους εξαιρούν από την επαρχία τη Θεσσαλονίκη). `Εχει αδιαμφισβήτητη έδρα με μόνιμες εγκαταστάσεις και υποδομή που μπορεί να φιλοξενήσει παράλληλες εκδηλώσεις όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς οι ιδιώτες εκθέτες του είναι κατά πολλοί περισσότεροι από αυτούς της ανταγωνιστικής ΔΕΘ. Εξού και η εξαγγελία του πρωθυπουργού για περικοπή της κρατικής σπατάλης και τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας γίνεται πιο πιστευτή στα εγκαίνια του Αγίου Μάμαντος απ΄ό,τι στο κρατικό φεστιβάλ της ΔΕΘ. Ακόμη και στη διεθνή ακτινοβολία (για να μην είμαστε εσωστρεφείς) το εκθεσιακό διάβημα του Αγίου Μάμαντος τα πάει πολύ καλύτερα από την κατ` όνομα Διεθνή `Εκθεση Θεσσαλονίκης. Μιλούν και πάλι οι δείκτες. Τα τελευταία χρόνια τόσο ο ρυθμός αύξησης όσο και οι απόλυτοι αριθμοί ξένων εκθετών και επισκεπτών είναι κατά πολύ δυναμικότεροι εκεί απ΄ό,τι εδώ.

Με τούτα και με κείνα, τα εγκαίνια στον `Αγιο Μάμαντα θα αποδεικνυόταν ένα επικοινωνιακό piece of cake για τον πρωθυπουργό. Στους σαστισμένους δημοσιογράφους της συνέντευξης τύπου στο Portes Palace και τους ενθουσιώδεις εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Χαλκιδικής στο επίσημο γεύμα στην Ποτίδαια, η εμβληματική υποθαλάσσια αυτή τη φορά άνετα εξαγγέλλεται προεκτεινόμενη μέχρι τα Μουδανιά (από το Μέγαρο Μουσικής που την αφήσαμε πέρσι), ενώ ο Νομός Χαλκιδικής ανακηρύσσεται σε μητρόπολη του τουρισμού των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και portal στη Μεσόγειο για τις παρευξείνιες χώρες.

Το παν είναι να βρεθούν και πάλι πρόθυμοι ιθαγενείς. Χάντρες και καθρεφτάκια το κατάστημα διαθέτει σε επάρκεια.

Advertisements