Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα έρευνας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που δημοσιοποίησε η εταιρία tothepoint (http://www.tothepoint.gr/Articles/38/sinoptikiparousiasi.pdf ) σχετικά με την επικείμενη εκλογική διαδικασία επιλογής αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τις εξελίξεις που επίκεινται στο χώρο της κεντροδεξιάς.

Καταρχήν, η έρευνα καταγράφει ένα σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ που δηλώνουν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η συμμετοχή αυτή, με δεδομένο μάλιστα ότι συνεπάγεται οργανωτική ένταξη στη ΝΔ, αποδεικνύει ότι η εκλογική προτίμηση στο ΛΑΟΣ δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας μόνιμης επιλογής βασισμένης σε σαφείς ιδεολογικούς προσανατολισμούς.

Το δεύτερο στοιχείο, εν πολλοίς αναμενόμενο, είναι ότι οι ψηφοφόροι αυτοί του ΛΑΟΣ δηλώνουν συντριπτική προτίμηση είτε στον Αντώνη Σαμαρά (29,4% στον πρώτο γύρο και 90,5% στο δεύτερο) είτε στον Παναγιώτη Ψωμιάδη (51,5%). Προτίμηση προς την Ντόρα Μπακογιάννη δεν υπάρχει ούτε «για δείγμα».

Από τα δύο αυτά στοιχεία εύλογα οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι η προοπτική επιβίωσης του ΛΑΟΣ δεν δείχνει ευοίωνη αν ο Αντώνης Σαμαράς αναδειχθεί νικητής. Είναι προφανές ότι δεν έχει κανένα λόγο να παραμένει στην κάλπη του ΛΑΟΣ ένας πολίτης που με τη συμμετοχή του καταφέρνει να αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία τον αρχηγό της δικής του προτίμησης. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης με τη ρητορική της κοινής πολυκατοικίας και του ανένδοτου αντιμητσοτακικού αγώνα σκάβει από καιρό το λάκκο που μέσα του μάλλον θα πέσει ο ίδιος.

Με αυτές τις συνθήκες, όμως, ευοίωνη δεν είναι ούτε και η υπό τον Αντώνη Σαμαρά εκλογική προοπτική της ΝΔ, αφού ακόμη και η ολοκληρωτική ενσωμάτωση του ΛΑΟΣ δεν αντισταθμίζει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ. Με άλλη διατύπωση, ο Αντώνης Σαμαράς -δημοσκοπικά προς το παρόν- φαίνεται μεν να εφαρμόζει μία νικηφόρα για τον ίδιο τακτική χωρίς όμως να καταθέτει μια στρατηγική νίκης για το κόμμα του(;).

Τα δεδομένα αυτά, που επιβεβαιώνουν ότι νίκη του Αντώνη Σαμαρά συνεπάγεται την οριστική εγκατάλειψη της καραμανλικής στρατηγικής του μεσαίου χώρου, ενώ νίκη της Ντόρας Μπακογιάννη συνεπάγεται ενδυνάμωση του εκτός ΝΔ ακροδεξιού χώρου (αυτή θα είναι η παράπλευρη απώλεια της ΝΔ στην περίπτωση ήττας του Αντώνη Σαμαρά), παγιώνουν ένα εξαιρετικά ανοικτό πεδίο για το ΠΑΣΟΚ. Η εκμετάλλευσή του, δηλαδή η ανενόχλητη εφαρμογή του κυβερνητικού του προγράμματος, βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του.

Advertisements