«Η ψήφιση του νέου νόμου για την ιθαγένεια είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς και μια δικαίωση όλων όσων αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρά τα ελλείμματα του νόμου, κυρίως σε ό,τι αφορά την πολιτογράφηση της πρώτης γενιάς, αποτελεί τομή στο δίκαιο της ελληνικής ιθαγένειας στην κατεύθυνση της εδραίωσης του κράτους δικαίου, του περιορισμού της μονοκρατορίας του δικαίου του αίματος και της συμπερίληψης στην ελληνική πολιτική κοινότητα των ανθρώπων που έχουν μεταφέρει το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων στη χώρα μας. Zητούμενο στο εξής θα είναι η ουσιαστική εφαρμογή του νόμου με γνώμονα την κοινωνική συμπερίληψη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Ανεξάρτητα από την εφαρμογή του νέου νόμου για την ιθαγένεια, το ζήτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις σε τοπικό επίπεδο, όπου τα θέματα της κατοικίας, εκπαίδευσης, υγείας, εργασίας και γενικότερα ποιότητας ζωής επηρεάζουν από κοντά όλες της κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο τους μετανάστες. Η μετανάστευση λοιπόν αποτελεί κομβικό θέμα μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας και ως τέτοιο μας απασχολεί ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, η οποία παραμένει εν πολλοίς σιωπηλή μπροστά στις μεταβολές που συντελούνται. Μια σιωπή, η οποία κοιτά αμέτοχη και παθητικά το πολυπολιτισμικό γεγονός, δηλαδή, τις πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ νέων και παλαιών κατοίκων, μια δυναμική διαδικασία που έχει χαρακτηρίσει αυτή την πόλη.

Με αφετηρία τον προβληματισμό αυτό και με κίνητρο την προώθηση του δημόσιου διαλόγου στη Θεσσαλονίκη, στη βάση του ενδιαφέροντος που υπαγορεύουν η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή, διοργανώνουμε την Τετάρτη 19 Μαΐου 2010, στις 18.00, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Μετά την ιθαγένεια: Μετανάστες, η πρόκληση της ένταξης στην ελληνική πραγματικότητα» στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του κινηματογράφου Ολύμπιον».

ΕΕΔΑ, Ομάδα Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Ημερομηνία:
 Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010
Ώρα:
 6:00 μ.μ. – 8:30 μ.μ.
Τοποθεσία:
 Κινηματογράφος «Ολύμπιον», αίθουσα «Παύλος Ζάννας»
 
Α’ Μέρος
Εισηγήσεις:
• Λόης Λαμπριανίδης, πολιτικός γεωγράφος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
• Σαμουήλ Ντουγκουτζάου, ιατροδικαστής
• Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος, εκδότης
• Σονίλα Μετούσι, από την Ομάδα Μεταναστών-Αλλοδαπών φοιτητών Θεσσαλονίκης
• Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ
• Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, νομικός, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ
 

Β’ Μέρος. Τοποθετήσεις από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, δημοτικών παρατάξεων και πρωτοβουλιών της Θεσσαλονίκης

Advertisements