Διαβάστε τη συνέντευξή μου στη δημοσιογράφο κυρία Λίνα Τσιρέκα στη σημερινή Μακεδονία της Κυριακής

«Το τελευταίο διάστημα βρεθήκατε αντιμέτωπος με σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων. Πώς σχολιάζετε τα δημοσιεύματα αυτά;
Η ελευθερία της γνώμης, το ρεπορτάζ και το σχόλιο των συναδέλφων σας είναι συστατικά της δημοκρατικής μας λειτουργίας. Η κριτική τους δεν είναι αντικείμενο της δικής μου δουλειάς, όσο κι αν πιστεύω ότι με αδικεί η χρήση από μερίδα του Τύπου μιας προ τετραετίας φράσης μου, η οποία απομονώθηκε και παραποιήθηκε από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, προκειμένου να εμφανιστώ ως κάτι άλλο από αυτό που είμαι. Ως προς τους κύκλους αυτούς, έχω επιλέξει πια να μη νομιμοποιώ με εξηγήσεις και απαντήσεις την αμφισβήτηση του αυτονόητου.

Και για την 1η Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Defensys, που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Α.Ε. από τις 28 έως τις 31 Οκτωβρίου, υπήρξε σειρά επικριτικών δημοσιευμάτων. Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα σύσσωμοι οι παραγωγικοί φορείς δήλωσαν τη στήριξή τους στην εν λόγω διοργάνωση. Εκτιμάτε ότι τελικά η Defensys θα έχει επιτυχία;
Ένα σημαντικό εκθεσιακό γεγονός με αντικείμενο τον αμυντικό εξοπλισμό και τα συστήματα ασφαλείας μεταφέρεται από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη περνώντας από τον ιδιωτικό τομέα στη διαφανή διαχείριση του δημοσίου. Η αντίδραση σε αυτήν τη προσπάθεια, όπως αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα, προδικάζει το μέγεθος της επιτυχίας της Defensys. Οι προϋποθέσεις της επιτυχίας είναι δεδομένες. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει συνεργασία της απερχόμενης και της νυν διοίκησης της ΔΕΘ Α.Ε., ενώ παράλληλα υπάρχει η τριμερής συνεργασία Helexpo – ΔΕΘ με τον επιχειρηματικό κόσμο, μέσω του ΔΙΠΕΚ, και με την κυβέρνηση, η οποία συντονίζει το όλο εγχείρημα με την αιγίδα του υπουργού Άμυνας.

Πρόσφατα επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, κομίζοντας δώρα για τη ΔΕΘ και τη Helexpo. Γιατί πιστεύετε ότι αυτή φορά θα κερδηθεί το στοίχημα της μετεγκατάστασης, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική;
Η διαφορά των τωρινών εξαγγελιών από όσες προηγήθηκαν είναι ότι για πρώτη φορά τέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής η επιχειρηματική ανάπτυξη της Helexpo. Η πρόθεση της υπουργού είναι απολύτως σαφής: η εκθεσιακή δραστηριότητα θα μετεγκατασταθεί έχοντας κατακτήσει νέα ταυτότητα, η οποία θα προσδιορίζεται από την καινοτομία, την εξωστρέφεια και κατ’ επέκταση τη διεθνοποίηση των γεγονότων της. Μπαίνουν δύο παράλληλες βάσεις. Από τη μία μεριά θα γίνουν οι μελέτες για τις εκθεσιακές και συνεδριακές υποδομές, για να ξέρουμε ακριβώς πού θέλουμε να κάνουμε τι, ενώ από την άλλη, παράλληλα και ανεπηρέαστα, ενισχύουμε επιχειρηματικά τη Helexpo. Αυτή η προσέγγιση δείχνει συγκρότηση και σοβαρότητα που είναι τα προαπαιτούμενα για την επιτυχία κάθε εγχειρήματος.
Επιπλέον, για πρώτη φορά υπάρχει σαφής προοπτική χρηματοδότησης. Η πρώτη πηγή που εξαγγέλθηκε είναι το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων Jessica. Το ελληνικό κράτος έχει συνυπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το πρώτο συμβατικό κείμενο. Επιπλέον, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αντί να ακολουθήσει την παλιά τακτική του κατακερματισμού των πόρων σε πολλά μικρά έργα ανάπλασης, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μόνο δύο έργα: τη δημιουργία του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και ένα έργο ανάπλασης στον δήμο Έδεσσας. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το ποσό που έχει δεσμευτεί για την Έκθεση ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Είναι μια πρώτη μαγιά για τις πρόδρομες ενέργειες.
Η ένταξη στο πρόγραμμα Jessica σημαίνει ότι υπάρχει σαφής πρόθεση χρηματοδότησης από την ΕΤΕΠ που θα κατευθυνθεί προς τους κατασκευαστές των έργων υπό τη μορφή δανείου. Η αποπληρωμή του δανείου επανεισάγεται στο ταμεία Jessica, ώστε τα κονδύλια να ανακυκλώνονται, να αυξάνονται και να επαναχρησιμοποιούνται σε περαιτέρω έργα ανάπλασης.

Αναλάβετε πρόσφατα το τιμόνι της ΔΕΘ. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι που θέτετε;
Η εκθεσιακή πολιτική της ΔΕΘ περιορίζεται αυτή τη στιγμή στη διενέργεια δύο περιφερειακών γενικών εκθέσεων, μία στη Θράκη και μία στην Κρήτη. Τα εκθεσιακά αυτά γεγονότα παρουσιάζουν κατά αναλογία την ίδια κόπωση που παρουσιάζει η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου.
Πρόσφατα παραβρέθηκα στην 19η Θράκη 2010, που πήρε συγκεκριμένη ώθηση από την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Την ώθηση αυτή πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να μετατρέψουμε το συγκεκριμένο γεγονός σε διεθνές. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε ήδη και βρισκόμαστε σε επαφές με επιχειρηματικούς κύκλους των γειτονικών χωρών.
Ως προς την έκθεση της Κρήτης, βρισκόμαστε στη διαδικασία σχεδιασμού κατάλληλων κλαδικών εκθέσεων. Η ανάγκη αυτή καταδείχθηκε και κατά τις πρόσφατες συναντήσεις μου στην Κρήτη με τη διοίκηση του τοπικού εκθεσιακού κέντρου και επιχειρηματίες του Ηρακλείου. Στο εκθεσιακό κέντρο της Κρήτης αναπτύσσεται, μάλιστα, μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική δραστηριότητα. Ο δήμος Γουβών διοργάνωσε εκεί έκθεση για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλο γερμανικό πολιτιστικό φορέα για την επέκταση της συνεργασίας τα προσεχή πέντε χρόνια. Το σχήμα σύζευξης πολιτισμού και εκθεσιακής δραστηριότητας θα μπορούσε να υλοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη. Ο πολιτισμός μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη, ακόμη και οικονομικά, σε κάθε εκθεσιακή δραστηριότητα.

Υπάρχουν νέες κλαδικές εκθέσεις, στις οποίες προσανατολίζεται η Έκθεση;
Η υπουργός Οικονομίας έχει ζητήσει στενή συνεργασία της ΔΕΘ με τη Ηelexpo στο στάδιο της εκπόνησης των δύο μελετών στις οποίες θα προχωρήσουν αμφότερες οι εταιρείες. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για νέα εκθεσιακά γεγονότα. Ωστόσο, αν μου επιτρέπετε μια πρώτη προσωπική προσέγγιση, η Έκθεση Θεσσαλονίκης πρέπει να στραφεί και στη νεανική επιχειρηματικότητα και στον τομέα των υπηρεσιών. Ενδεικτικά, αναφέρω ένα παράδειγμα. Φέτος τα τρία πρώτα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) απονεμήθηκαν σε θεσσαλονικιούς δημιουργούς. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχει συγκεκριμένη ακμάζουσα αγορά στον χώρο της γραφιστικής. Δεν είναι κρίμα η αγορά αυτή να μην υποστηρίζεται από ένα αντίστοιχο εκθεσιακό γεγονός; Δεν θα μπορούσε ένα τέτοιο γεγονός να συνδυάζεται με μια νεανική καλλιτεχνική δραστηριότητα, όπως είναι τα γκραφίτι; Επιπλέον, πρέπει να στραφούμε και στη διοργάνωση ψηφιακών εκθέσεων. Το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών της ΔΕΘ έχει αιτηθεί χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης για την εκπόνηση μελέτης για τις virtual εκθέσεις.»

Advertisements