1 Δεχθήκατε σφοδρή επίθεση τελευταία. Εχετε «ταυτότητα»;
Μου άρεσε πώς όρισε την «ταυτότητα» ο Γιάννης Κουνέλλης:  «Ολα γεννιούνται σε ένα µέρος. Οπουδήποτε υπάρχει ένα γιατί. Οπουδήποτε µια ιστορική υπόθεση γίνεται γλώσσα. Κάθε τόπος φτιάχνει διαφορετική ευαισθησία και ψυχολογία».

2 Δηλαδή;
Γεννήθηκα, µεγάλωσα, σπούδασα και δουλεύω στη Θεσσαλονίκη. Αυτή ορίζει το δικό µου «γιατί».

3 Και το «γιατί» της Θεσσαλονίκης;
Η Θεσσαλονίκη είναι έτοιµη να αλλάξει το «γιατί» της. Να αποτινάξει την εσωστρέφεια και να ανοίξει τον βηµατισµό της χωρίς φοβίες και βαρίδια του παρελθόντος.

4 Πώς κρίνετε τη θητεία στον Δήµο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου;
Ως δικηγόρος παρακολουθώ µε απορία τα δηµοτικά πράγµατα. Η ιδιότητά µου όµως ως ενός διορισµένου κρατικού στελέχους δεν µου επιτρέπει δηµόσια κρίση για τη θητεία ενός εκλεγµένου αντιπροσώπου των συµπολιτών µας.

5 Υπάρχει προοπτική µιας κεντροαριστερής δηµοτικής αρχής; Με ποια πρόσωπα;
Προφανώς. Με όλα µαζί τα πρόσωπα που εκδηλώνουν µέρα µε τη µέρα τη στράτευσή τους σ’ αυτήν την προοπτική.

6 Πώς χαρακτηρίζετε τον νοµάρχη Θεσσαλονίκης;
Τι νόηµα έχουν οι χαρακτηρισµοί; Προσθέτουν κάτι σ’ αυτό που όλοι βλέπουµε;

7 Υπήρξατε δικηγόρος και συνδικαλιστής. Τι σας άφησε αυτή η εµπειρία;
Μάχιµος δικηγόρος συνεχίζω να είµαι. Πολύτιµο συµπέρασµα της συνδικαλιστικής διαδροµής είναι ότι η επαγγελµατική εκπροσώπηση γίνεται αποτελεσµατικότερη όσο αποµακρύνεται από τους καταναγκασµούς των πελατειακών σχέσεων και των συντεχνιακών στερεοτύπων.

8 Γιατί η κυβέρνηση σας επέλεξε για τη ΔΕΘ;
Γιατί εκτιµά ότι µπορεί να αξιοποιήσει στελέχη που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών.

9 Πού οφείλεται η υποβάθµιση της Εκθεσης τα τελευταία χρόνια;
Στην απουσία ενός σαφούς επιχειρηµατικού οράµατος που την έθεσε σταδιακά εκτός του κλαδικού ανταγωνισµού.

10 Τι θα αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας της Εκθεσης;
Ελπίζω να αναδείξουµε εκείνο τον δυναµισµό που καθιστά µια δηµόσια επιχείρηση µοχλό ανάπτυξης. Στόχος µας είναι οι υποδοµές της να αποτελέσουν πεδίο συνέργειας µε την πόλη και την επιχειρηµατική κοινότητα.

11 Ο ρόλος της ΗΕLΕΧΡΟ στις νέες συνθήκες;
Η ανάδειξη της καινοτοµίας και της εξωστρέφειας. Η διεθνοποιηµένη επιχειρηµατική της ανάπτυξη είναι όρος για την επιτυχία του εγχειρήµατος της µετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου.

12 Θα συνεχίσει η Εκθεση να είναι ο συµβολικός τόπος όπου ανακοινώνεται η κυβερνητική πολιτική;
Γιατί όχι; Κάθε πόλη δικαιούται συµβολικούς ρόλους στην κυβερνητική ατζέντα.

13 Θα συνεχίσουν, µε ευκαιρία την Εκθεση, να έρχονται στελέχη των κρατικών δοµών για ωραία εκδροµικά τριήµερα στη Νύµφη του Θερµαϊκού;
Και πάλι στο χέρι µας είναι το «ωραίο» και το «εκδροµικό» να γίνει και δηµιουργικό. Οι καλύτερες ιδέες κατεβαίνουν όταν αλλάζουµε παραστάσεις.

14 Τι είναι η 1η Διεθνής Εκθεση Αµυνας και Ασφάλειας Defensys που θα γίνει τον Οκτώβριο στον χώρο της Εκθεσης;
Μια µεγάλη κλαδική έκθεση που για πρώτη φορά διοργανώνεται εκτός κέντρου και από δηµόσιο εκθεσιακό φορέα, την κοινοπραξία ΗΕLΕΧΡΟ/ΔΙΠΕΚ, υπό την εποπτεία και της ΔΕΘ αλλά και την αιγίδα του υπουργού Αµυνας.

15 Γιατί υπήρξαν επικριτικά δηµοσιεύµατα για την Defensys;
Το πρόβληµα δεν είναι η επίκριση αλλά η αβασιµότητα. Εποµένως το γιατί ανάγεται στη σφαίρα κινήτρων που δεν µε ενδιαφέρει να διαγνώσω.

16 Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα;
Το ποίηµα της Μαρίας Τοπάλη «Βερµίου κατάβαση», τους «Δακτύλιους του Κρόνου» του Σέµπαλντ και το «Απόψε δεν έχουµε φίλους» της Σοφίας Νικολαΐδου. Τώρα τελειώνω την «Ταπείνωση» του Φίλιπ Ροθ.

17 Πώς κρίνετε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης;
Το σηµαντικότερο παράθυρο της πόλης στον κόσµο. Οφείλουµε όλοι να σταθούµε στο πλευρό των ανθρώπων του που παλεύουν να λύσουν το δύσκολο οικονοµικό του πρόβληµα.

18 Τι γνώµη έχετε για τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου;
Η αγαπηµένη µου. Η συµµετοχή του κοινού δείχνει τη µεγάλη απήχησή της στον κόσµο της πόλης. Οφείλουµε να την ενισχύσουµε.

19 Καµιά ιδέα…
Για παράδειγµα να τη συνδυάσουµε µε µία κλαδική έκθεση γραφιστικής και εικονογράφησης.

20 Αλλες εκθεσιακές πρωτοβουλίες υπάρχουν;
Η ΔΕΘ οργανώνει δύο περιφερειακές εκθέσεις, µία στην Κοµοτηνή και µία στο Ηράκλειο. Οφείλουµε να ανταποκριθούµε στο αίτηµα του τοπικού επιχειρηµατικού κόσµου για διεθνοποίηση και διοργάνωση κλαδικών εκθεσιακών γεγονότων.

Advertisements