Ανάρτηση της ομιλίας μου στα εγκαίνια της 75ης ΔΕΘ (Σάββατο 12.9.2010) 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σας καλωσορίζουμε στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Φέτος σας υποδέχεται μια έκθεση όχι για να σας ζητήσει, αλλά για να σας δηλώσει τι δίνει. Δίνει το στοίχημα της δημιουργίας ενός νέου εκθεσιακού κέντρου στα δυτικά και το στοίχημα της αναζήτησης χώρου για την ανάπτυξη αυτοτελών συνεδριακών δράσεων. Κυρίως, όμως, δίνει το στοίχημα της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης, δημιουργώντας στη θέση του σημερινού εκθεσιακού χώρου στο κέντρο της πόλης ένα αστικό πάρκο με την ανάπτυξη ήπιων δράσεων και ενός πράσινου πνεύμονα στη διάθεση των πολιτών. Κοντά σε αυτά, είναι έτοιμη να δώσει το στοίχημα της ισότιμης επανένταξής της στον κλαδικό ανταγωνισμό, αποδεικνύοντας ότι μια δημόσια επιχείρηση διαθέτει δυναμισμό μακριά από τον κρατικό προστατευτισμό.

Η έκθεση, όμως, δεν αναμένει το μεγάλο έργο για να προχωρήσει. Γι’ αυτό από σήμερα ο εθνικός εκθεσιακός φορέας προσδιορίζει με σαφήνεια το αναπτυξιακό του όραμα που επανεντάσσει τα εταιρικά σχήματα της ΔΕΘ και της HELEXPO στο διεθνή εκθεσιακό χάρτη. Στις νέες συνθήκες, η δική μας απάντηση στην κρίση είναι η κατάκτηση από σήμερα μιας νέας εξωστρεφούς επιχειρηματικής ταυτότητας για τη HELEXPO με αιχμή την υλοποίηση καινοτόμων εκθεσιακών προϊόντων στους τομείς των υπηρεσιών, της νέας τεχνολογίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Η διεθνοποιηµένη επιχειρηµατική ανάπτυξη της HELEXPO χωρίς την καθυστέρηση της αναμονής του «μεγάλου έργου» είναι αυτή που θέτει τον τόνο και τις προϋποθέσεις επιτυχίας του εγχειρήµατος της δημιουργίας του νέου εκθεσιακού κέντρου.

Η προετοιμασία για την υλοποίηση των στόχων αυτών έχει ήδη ξεκινήσει με την προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την εκπόνηση των σχετικών μελετών. Η διαδικασία θα κινηθεί με ταχύτητα ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος. Αυτονόητος καταστατικός όρος της όλης διαδικασίας είναι ότι ο διαφανής και ανοικτός διάλογος στην πόλη θα καθορίσει το μέτρο αξιολόγησης των μελετητικών προτάσεων. Η πρόκληση αυτή δημιουργεί από μόνη της την αισιόδοξη οπτική της φετινής Γενικής Έκθεσης, που τούτη τη χρονιά, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για ένα ζωντανό και εξωστρεφή διάλογο της αγοράς με την κοινωνία και την πολιτική ηγεσία της χώρας με κοινό το βλέμμα όλων στην αειφόρο αναπτυξιακή πορεία της πόλης μας.

Άλλωστε, πόλη και Έκθεση ξέρουν ότι η ανάπλαση του σημερινού εκθεσιακού κέντρου σε ένα αστικό πάρκο αποτελεί πρόκληση για την ανάπτυξη από τώρα αποτελεσματικών συνεργειών. Ο πλούτος της μεγάλης δημόσιας υποδομής, που διαθέτουν και διαχειρίζονται οι εθνικοί εκθεσιακοί φορείς ΔΕΘ και HELEXPO, οφείλει να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Και όχι μόνο: οι ανεκμετάλλευτοι εκθεσιακοί χώροι, τα μόνιμα περίπτερα φορέων του δημόσιου τομέα, οι ευρύχωρες ελεύθερες εκτάσεις, τα συνεδριακά κέντρα, η ραδιοφωνική συχνότητα, τα κτίρια-σύμβολα της πόλης, όπως ο πύργος του ΟΤΕ και το Παλαί ντε Σπορ, το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών, τα αρχεία, η φιλοξενία του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είναι αφορμές πειραματισμού για τις χρήσεις του αύριο και την επιλογή των επιχειρηματικών δράσεων που θα εξασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα και την αειφορία της πιο μεγαλόπνοης αστικής παρέμβασης στον ελληνικό χώρο.

Συμμέτοχος στον πειραματισμό είναι ο άλλος πλούτος της πόλης: μια όλο και πιο δραστήρια και ευφάνταστη τοπική κοινωνία των πολιτών, που βρίσκει πλέον το συνομιλητή της στο ηγετικό πεδίο του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Ίσως αυτή είναι η πιο πολλά υποσχόμενη συνέργεια στην πόλη. Η επαναθεμελίωση των σχέσεων κράτους-περιφέρειας δεν είναι μια απλή χωρική ανακατανομή αρμοδιοτήτων, έτσι ώστε η περιφερειακή εξουσία να απομιμείται τα χαρακτηριστικά της παλιάς κεντρικής εξουσίας. Αντίθετα, οφείλει  να υπηρετήσει μια στρατηγική αναδιανομής ρόλων μεταξύ κεντρικού πολιτικού συστήματος και κοινωνίας των πολιτών. Η Θεσσαλονίκη, με κεντρικότερο παράδειγμα την προοπτική της έκθεσής της, αποτελεί το πιο δύσκολο αλλά και το πιο προνομιακό πεδίο μάχης για την επιτυχία αυτής της στρατηγικής.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τις σκέψεις αυτές επιτρέψτε μου να καλέσω στο βήμα τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Σωκράτη Ξυνίδη.

Γιάννης Κωνσταντίνου, Πρόεδρος ΔΕΘ

Advertisements