Διαβάστε τη συνέντευξη μου στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη, όπως αναρτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου στο www.tvxs.gr.

Tvxs: Οι πρόσφατες δηλώσεις σας περί κατάργησης της ΔΕΘ σε μάθημα του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Τι ακριβώς έγινε;

Γ.Κ: Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να είμαστε όσο το δυνατό πιο ξεκάθαροι, θα ήθελα να επισημάνω ότι όταν αναφερόμαστε σε μια ομιλία στο πλαίσιο ενός μαθήματος δεν μιλάμε για «δηλώσεις», αλλά για μια ανοιχτή συζήτηση με τους φοιτητές και με τους ρόλους που έχουμε και οι δύο πλευρές ως συνομιλητές. Η ομιλία είχε συγκεκριμένους αποδέκτες, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δίνεται η εντύπωση ότι ήμουν παρών σε οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσης πέρα από το πλαίσιο του συγκεκριμένου μαθήματος.

Ως προς τη συζήτηση του αναπτύχθηκε με τους φοιτητές σχετικά με ρόλο της ΔΕΘ και τη μελλοντική της ανάπτυξη συμφωνήσαμε όλοι ότι η ΔΕΘ έχει χάσει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι από την αίγλη και τη δυναμική του παρελθόντος και ότι η σπουδαιότητα αυτού του θεσμού για την πόλη πρέπει να αναπροσδιοριστεί κάτω μάλιστα και από τα νέα δεδομένα που ζητά πλέον η ίδια η Θεσσαλονίκη μέσα από τη δραστήρια κοινωνία των πολιτών της και με τη νέα δημοτική αρχή. Με πολύ μεγάλη απογοήτευση, όμως, διαπίστωσα την επόμενη ημέρα ότι από μια συζήτηση που κράτησε σχεδόν δύο ώρες απομονώθηκαν συγκεκριμένες φράσεις και αναρτήθηκαν ανώνυμα σε blog της Θεσσαλονίκης, έξω από την πλαισίωσή τους από την ευρύτερη κουβέντα δίνοντας στοχευμένα αποπροσανατολιστικό περιεχόμενο.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Τίθεται ζήτημα κατάργησης του θεσμού ή αλλαγής των σχεδίων μετεγκατάστασης στα δυτικά της πόλης;

Τονίζω και τώρα, όπως και εκείνη τη μέρα, ότι η διοργάνωση της Γενικής Έκθεσης ανήκει στην αρμοδιότητα της αδελφής εταιρίας Helexpo, επομένως τις προσωπικές μου μόνο απόψεις μπορώ να καταθέσω. Η διοργάνωση της Γενικής Έκθεσης του Σεπτεμβρίου συνδυαζόταν πάντα με ένα πολύ ισχυρό συμβολικό γεγονός: την εξαγγελία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Πρέπει να σκεφτούμε όμως εκ νέου πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το συμβολικό ρόλο της πόλης. Κάθε πόλη δικαιούται να έχει ένα ρόλο στην κυβερνητική ατζέντα, στην κρατική πολιτική. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να διατηρούμε με ενέσεις γεγονότα τα οποία φθίνουν και τα οποία με την αλόγιστη σπατάλη σε προηγούμενες διοργανώσεις προκαλούσαν όχι μόνο τους Θεσσαλονικείς, αλλά και όλους όσους έβλεπαν.

Στην πρόσφατη 75η ΔΕΘ έγινε μια προσπάθεια να θεματοποιηθεί η γενική έκθεση, γι’ αυτό επιλέχθηκε ο τομέας καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη και δόθηκε μια έμφαση σε αυτόν τον προσανατολισμό. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι για παράδειγμα, μπορούμε να μεταφέρουμε στο Σεπτέμβριο μια δυναμική κλαδική έκθεση την οποία θα συνδυάσουμε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού ή να σκεφτούμε τη διοργάνωση μιας μεγάλης διακρατικής συνάντησης οικονομικού ενδιαφέροντος, ένα από τα διεθνή οικονομικά φόρα.

Όσο για το θέμα της μετεγκατάστασης, το έργο αυτό ξεπερνά τη ΔΕΘ. Ανήκει στην ίδια την πόλη. Στην αλλαγή η ΔΕΘ συμμετέχει δίνοντας στην πόλη ένα πρώτο εργαλείο της δημόσιας διαβούλευσης: το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις μελέτες της μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου στα δυτικά έτσι ώστε -επιτέλους- να μάθουμε τι απαιτεί σε χρήμα, χρόνο και υποδομές το όλο εγχείρημα. Κυρίως όμως οι μελέτες θα αποτελέσουν τον «οδικό χάρτη» για την ανάπλαση του ακινήτου στο κέντρο της πόλης, για την εκπλήρωση δηλαδή της πιο ισχυρής οικολογικής προσδοκίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή οι ανεκμετάλλευτοι εκθεσιακοί χώροι, τα μόνιμα περίπτερα φορέων του δημόσιου τομέα, οι ευρύχωρες ελεύθερες εκτάσεις, τα συνεδριακά κέντρα, η ραδιοφωνική συχνότητα, τα κτίρια-σύμβολα της πόλης, όπως πύργος του ΟΤΕ και το Παλαί ντε Σπορ, το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών, τα αρχεία, η φιλοξενία του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δίνουν από σήμερα τις αφορμές του πειραματισμού για την αυριανή αειφόρο ανάπλαση. Ο νέος «απελεύθερος» χώρος αναζητά τις ήπιες δράσεις που θα ενταχθούν στην καθημερινότητα των πολιτών και θα του εξασφαλίζουν οικονομική βιωσιμότητα.

Πιστεύετε πως ο θεσμός έτσι όπως αυτός διοργανώνεται πρέπει να αλλάξει;

Η ΔΕΘ παραμένει «σταθερή αξία» για τη Θεσσαλονίκη, γιατί βρίσκεται σε διαρκή διάλογο μαζί της. Μέσα όμως σε ένα κλίμα διαρκών αλλαγών θα πρέπει να αλλάξει και ο αναπτυξιακός γνώμονας του ίδιου του θεσμού. Αλλαγές είδαμε ήδη στην πρόσφατη 75η ΔΕΘ, η οποία τόνισε περισσότερο από ποτέ το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της, δηλαδή τη συνάντηση της αγοράς με την κοινωνία και τους φορείς άσκησης των δημόσιων πολιτικών.

Προτεραιότητα, άρα, είναι ο σχεδιασμός καινοτόμων εκθεσιακών προϊόντων στους τομείς των υπηρεσιών και της νέας τεχνολογίας με στόχευση στη νεανική επιχειρηματικότητα. Η περιορισμένη πάντως εκθεσιακή συμμετοχή του δημόσιου τομέα εξαιτίας των δημοσιονομικών περιστολών δεν υπενθυμίζει μόνο την κόπωση του θεσμού της γενικής έκθεσης. Τονίζει ταυτόχρονα την ανάγκη να αναζητηθεί τρόπος διατήρησης του συμβολικού ρόλου της πόλης σε συνάρτηση με νέου τύπου εκθεσιακές διοργανώσεις και, κυρίως, με οικονομικά γεγονότα διεθνούς ακτινοβολίας.

Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ Θεσσαλονίκης, η κομματική οργάνωση της πόλης αλλά και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησαν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Μάλιστα για το ζήτημα εργαζόμενοι στη HELEXPO κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη του παρέδωσαν και σχετική επιστολή. Τι απαντάτε;

Δεν απαντώ σε «κατηγορίες», γιατί δεν νιώθω καμία ανάγκη «απολογίας» όταν διατυπώνω έναν αυτονόητο προβληματισμό. Υπενθυμίζω απλώς ότι η πόλη μας άλλαξε. Η αλλαγή στην πόλη σημαίνει πριν απ` όλα αλλαγή της κουλτούρας του διαλόγου που αναπτύσσουμε και του τρόπου που πολιτευόμαστε. Οφείλουμε να εγκαταλείψουμε τις μεγάλες κουβέντες και να εστιάσουμε σε δράσεις και συνέργειες που μπορούν να προσδιορίσουν όχι μόνο το μεγάλο σχέδιο της νέας πόλης, αλλά και τη σημερινή απλή μας καθημερινότητα. Η νέα πολιτική απαιτεί τη συμμετοχή όλων σε ένα διάλογο ευθύνης και ευθύτητας με τελικό στόχο την ανάληψη συλλογικής δράσης. Μπορεί κάποιοι να ξεβολεύονται στις νέες συνθήκες και άλλοι να μην μπορούν να συνηθίσουν την αλλαγή. Θέλω όμως να ελπίζω ότι σύντομα όλοι μαζί με ειλικρίνεια θα μετρήσουμε το θετικό απολογισμό της νέας εποχής.

Τελικά η ΔΕΘ πάει Αθήνα; Πρόσφατα δηλώσατε πως η διοίκηση της ΔΕΘ βρίσκεται σε συνεννόηση για την απόκτηση χώρου στο Ελληνικό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως μετά την ανακοίνωση σας » χάλασε» η συμφωνία.

Η τοπική εκθεσιακή δράση προηγείται όλων των δραστηριοτήτων. Η Θεσσαλονίκη άλλωστε είναι η έδρα της ΔΕΘ και η πόλη στην οποία πραγματοποιείται το κεντρικό οικονομικό και πολιτικό γεγονός με αφορμή τη διοργάνωση της Γενικής Έκθεσης το Σεπτέμβριο. Μαζί μ` αυτά υπάρχει και η εθνική σκηνή της Αθήνας, αλλά και η «περιοδεία» στην περιφέρεια με τη διοργάνωση των εκθέσεων στη Θράκη και στην Κομοτηνή. Για τη ΔΕΘ ως εθνικό εκθεσιακό φορέα υπάρχει ρόλος τόσο για τον εξορθολογισμό της εκθεσιακής αγοράς όσο και για τη στήριξη των κατά τόπους περιφερειακών γεγονότων. Η βραχύχρονη εκμετάλλευση εκθεσιακού χώρου στο Ελληνικό, μέχρι να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, είναι στα σχέδιά μας και βρίσκεται σε διαδικασία συνεννόησης με την αρμόδια πολιτική ηγεσία και διαπραγμάτευσης με τις ομόλογές μας ΔΕΚΟ. Στόχος μας είναι η δημιουργία μίας παράλληλης «πηγής εσόδων» απευθείας από την εκθεσιακή αγορά. Δεν βλέπω πώς μία ευθεία και διαφανής διατύπωση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, πράγμα επιβεβλημένο για μια δημόσια επιχείρηση, μπορεί να «χαλάσει» δουλειές.