Αδυνατούμε να αντιληφθούμε το λόγο και την ιδιότητα υπό την οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης … Η σημερινή εξέλιξη δεν μπορεί παρά να φέρνει στο μυαλό του κάθε πολίτη το μετεπαναστατικό παρελθόν της Ελλάδας και την εγκατάσταση από τις τότε μεγάλες δυνάμεις του Βαυαρού νομομαθούς Μάουρερ ως μέλους της Αντιβασιλείας … που έφτασε να υπογράψει … τη διαταγή σύλληψης του Κολοκοτρώνη».

Το σχόλιο αυτό για την επίσκεψη της τρόικας στο Πρωτοδικείο Αθηνών και τις συζητήσεις της με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων, αν δεν περνούσε απαρατήρητο, το πολύ πολύ θα απασχολούσε την «Ελληνοφρένεια» ή το «Ράδιο Αρβύλα». Δυστυχώς προέρχεται από τον κ. Γιάννη Αδαμόπουλο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων -άρα τα πράγματα σοβαρεύουν: λόγω της ιδιότητας του σχολιαστή (και της ανάρτησής του κειμένου στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΣΑ www.dsanet.gr ) η γραφικότητα, οι τζάμπα κορώνες εθνοπατριωτισμού και ο ανιστόρητος εξυπνακισμός κινδυνεύουν να χαρακτηρίσουν ολόκληρο το δικηγορικό κλάδο.

Γράφω, λοιπόν, στα σοβαρά πριν η σιωπή κι η ανοχή μάς γίνει βάρος στη συνείδηση:

1. `Ολοι γνωρίζουμε ότι για τη δημοσιονομική μας (και όχι μόνο) χρεοκοπία ευθύνεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό ο ιθαγενής τρόπος λειτουργίας της δικαιοσύνης. Μια άλλη δικαιοσύνη -λιγότερο διαπλεκόμενη, λιγότερο αυτιστιστική, λιγότερο ίδια δηλαδή με την υπόλοιπη Ελλάδα- θα ήταν ένας κάποιος φραγμός στο ξεχαρβάλωμα του κράτους και την καταρράκωση της κοινής λογικής. Συνεπώς όποιος ασχολείται με τη διάσωσή μας από τη χρεοκοπία (προς το παρόν αυτό με τη μεγαλύτερη συνέπεια το πράττουν οι δανειστές) οφείλει να ασχοληθεί και με τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης. `Ισως, μάλιστα, και να άργησε.

2. Είναι ευπρόσδεκτη κάθε προσπάθεια εξωτερικής αξιολόγησης των επιδόσεων της ελληνικής δικαιοσύνης, αφού η εσωτερική της αυτοαξιολόγηση (όπως αυτή εφαρμόζεται με την επιθεώρηση και τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών) δεν έχει αποδώσει. `Οτι η εξωτερική αυτή αξιολόγηση είναι πλέον «αλλοδαπής» προέλευσης οφείλεται δυστυχώς στο ότι μας έχουν πάρει χαμπάρι διεθνώς. Ούτε κι αυτό είναι καινούργιο. Αρκεί να αναλογιστούμε πόσες φορές έχει εκτεθεί η ελληνική δικαιοσύνη από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ενίοτε με διατυπώσεις επιεικώς εξευτελιστικές για τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων μας).

3. Η δράση της τρόικας νομιμοποιείται θεσμικά από την εφαρμογή συγκεκριμένων διεθνών συνθηκών που η χώρα μας συνομολόγησε εδώ και πολλά πολλά χρόνια, αλλά και τη μακρόχρονη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς. Όλα αυτά έγιναν σύμφωνα με όσα προβλέπει και επιτάσσει το Σύνταγμα για τη διεθνή δράση της χώρας. Γι` αυτό είναι πολύ κρύο το πολυφορεμένο εσχάτως αστειάκι που εμφανίζει την τρόικα ως νέα αντιβασιλεία.

4. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε από το πρώτο έτος της νομικής ότι η Αντιβασιλεία έφτιαξε για το νεαρό κράτος ποινικό κώδικα, κώδικα πολιτικής δικονομίας και κώδικα ποινικής δικονομίας. Οι βασικές συλλήψεις των νομοθετημάτων αυτών επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας ως αναπόσπαστα τμήματα της κοινής ευρωπαϊκής νομικής παράδοσης. Επίσης, η Αντιβασιλεία συνέλλεξε με σεβασμό τα έθιμα του ελληνικού λαού ανάγοντάς τα σε πηγή του αστικού δικαίου μέχρι την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα. Εξίσου καλά γνωρίζουμε ότι σχεδόν όλες οι νομοθετικές τομές εδώ και χρόνια είναι διεθνούς και ευρωπαϊκής προέλευσης. `Αλλωστε ουδέποτε ενθουσιαζόμασταν με τον εγχώριο κακότεχνο νομοθετικό ακτιβισμό μιας ασύλληπτα βασανιστικής πολυνομίας.

5. Προσωπικά δεν γνωρίζω ποιοι, κατά τον κ. Πρόεδρο του ΔΣΑ, απειλούνται σήμερα με άδικες διώξεις. Μήπως ο Μάκης Ψωμιάδης; Μήπως οι δικαστές που τον δίκασαν έτσι ώστε να μην μπορεί να εκτελεστεί η ποινή της φυλάκισής του για μια ψιλοφοροδιαφυγή των 300.000 ευρώ; Μήπως ο Αντιπρόεδρός του ΔΣΑ που κατηγορείται για συμμετοχή σε στημένα ή μήπως ο αδερφός του Αντιπροέδρου, δηλαδή ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που δουλειά του ήταν να εποπτεύει το ποδόσφαιρο του αδερφού του ώστε να μην υπάρχουν στημένα; Μήπως ο κ. Αγγελάρας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που άφησε φέτος χωρίς σχολικά βιβλία τα παιδιά; Ας σοβαρευτούμε, κανείς δεν απειλείται. `Οσο ο κ. Πρόεδρος, ο Αντώνης, ο Χρύσανθος, ο Φαήλος, ο Θύμιος και τ` άλλα παιδιά αμύνονται του πάτριου εδάφους, καμιά τρόικα δεν θα γεμίσει το Μπούρτζι με νέους Κολοκοτρώνηδες.

Advertisements